Meer informatie

Welke ambulancevoertuigen zijn er en hoe herken ik deze voertuigen?

Kenmerken van een ambulance

Alle ambulancevoertuigen herkent u aan de gele kleur met reflecterende rode en blauwe diagonale strepen. Op elk voertuig staat het symbool: de Star of Life (SOL). De SOL is een blauwe ster met 6 vlakken en in het midden een witte esculaap, het symbool voor medische zorg.

Ambulancevoertuigen mogen optische signalen (blauw zwaailicht) en geluidssignalen (sirene) gebruiken in spoedeisende situaties. 

Ambulancemotoren

Voor een gewone ambulance kan het soms lastig zijn om op tijd ter plaatse te komen, bijvoorbeeld bij grote verkeersdrukte, evenementen of moeilijk begaanbaar terrein. De ambulancedienst kan dan gebruikmaken van ambulancemotoren of auto's die kleiner zijn dan de normale ambulance.

Deze voertuigen hebben bijna dezelfde middelen aan boord als een normale ambulance. Als het nodig is, wordt de patiënt later alsnog met een gewone ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Traumahelikopters

Een traumahelikopter kan een Mobiel Medisch Team (MMT) snel op de plek van een ongeval brengen. De arts en verpleegkundige van dat team kunnen dan eerste medische hulp verlenen. Als de patiënt is gestabiliseerd, wordt hij of zij met de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Soms wordt de patiënt met de traumahelikopter vervoerd.

Eerste hulp in ambulance

Naast het vervoer in een ambulance kan ook eerste hulp verleend worden. Daarom zijn in een ambulance diverse medicijnen aanwezig, een zuurstofapparaat en een defibrillator. Ambulances beschikken over een brancard en een wervelplank om patiënten veilig te kunnen vervoeren. Een wervelplank wordt gebruikt voor mensen met ernstige nekklachten en/of rugklachten. 

Download: HTML | CSV | Excel | JSON