Meer informatie

Waar kan ik medicijnen kopen?

Receptmedicijnen kopen

Receptmedicijnen kunt u alleen krijgen met een  recept van uw (huis)arts. Deze geneesmiddelen koopt u in een apotheek.

Zelfzorggeneesmiddelen zonder recept

Voor zelfzorggeneesmiddelen heeft u geen recept nodig. Deze geneesmiddelen kunt u behalve in een apotheek ook op andere plekken krijgen. Bij de drogist, in de supermarkt of bij een benzinestation. Waar u zelfzorgmedicijnen kunt kopen, hangt af van de groep (categorie) waaronder het medicijn valt. Er zijn 3 groepen zelfzorgmedicijnen:

Alleen apotheek

Bij zelfzorgmedicijnen in de groep Uitsluitend Apotheek (UA) is het belangrijk dat de apotheker u uitleg geeft over het juiste gebruik. Ook houdt de apotheker rekening met eventuele andere medicijnen die u gebruikt.  

Alleen apotheek en drogist

Zelfzorggeneesmiddelen in de groep Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD) kunt u alleen bij de apotheek of drogist kopen. De apotheker of drogist kan u advies en uitleg geven over deze medicijnen.

Algemene verkoop

Zelfzorggeneesmiddelen in de groep Algemene Verkoop (AV) kunt u overal kopen. Het gaat om medicijnen die u zelf veilig kunt gebruiken. Ze zijn meestal in kleine verpakkingen te krijgen. Voorbeelden zijn:

  • nicotinepleisters;
  • pijnstillers;
  • sommige maagzuurremmers.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beslist of een geneesmiddel met recept of zonder recept verkrijgbaar is. Het CBG bepaalt ook in welke groep zelfzorggeneesmiddelen vallen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON