Meer informatie

Hoe kan ik veilig online medicijnen bestellen?

Betrouwbare online apotheek

Een betrouwbare internetapotheek vermeldt haar adresgegevens op de website. Met die gegevens kunt u via apotheek.nl nagaan of de aanbieder een in Nederland gevestigde apotheek is. Bij een buitenlandse apotheek is het veel lastiger na te gaan of het om een echte apotheek gaat.

Aanbieders van nepmedicijnen herkennen

Met de volgende tips kunt u nagaan of een aanbieder van medicijnen betrouwbaar is:

  • Als u een receptmedicijn zonder recept zomaar online kunt bestellen, gaat het om een nepmedicijn.
  • Receptmedicijnen zijn in Nederland nooit in de uitverkoop. Heeft een website receptmedicijnen in de aanbieding, dan weet u dat het om nepmedicijnen gaat. Zelfzorgmedicijnen (bijvoorbeeld paracetamol) kunt u zonder recept bij een drogist of apotheek kopen. Deze medicijnen mogen wel in de aanbieding zijn. 
  • Websites die echte medicijnen verkopen, zijn altijd van legale apothekers. 
  • Op veel websites worden doktoren of medisch specialisten genoemd. Erkende medisch specialisten moeten in Nederland zijn ingeschreven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Staat de genoemde arts niet in het BIG-register, dan heeft u waarschijnlijk met een onbetrouwbare website te maken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet zich in om aanbieders van nepmedicijnen op te sporen. Het ministerie doet dit samen met organisaties als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de douane. IGZ kan aanbieders van nepmedicijnen een bestuurlijke boete opleggen

Websites malafide aanbieders lastig te blokkeren

De Rijksoverheid kan websites van malafide aanbieders vaak niet laten blokkeren. Meestal gaat het om websites die niet in Nederland zijn geregistreerd. Bovendien kunnen geblokkeerde websites een dag later weer in iets andere vorm online zijn.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON