Meer informatie

Wie worden ingeënt tegen hepatitis B?

Hepatitis B-vaccinatie voor baby's

Alle kinderen die op of na 1 augustus 2011 zijn geboren, kunnen gratis een vaccinatie tegen hepatitis B krijgen. Vroeger werden alleen de kinderen en volwassenen ingeënt die meer risico op een hepatitis B-infectie lopen. Maar die aanpak was niet voldoende om deze ziekte terug te dringen.

Kinderen geboren voor 1 augustus 2011

Kinderen die zijn geboren voor 1 augustus 2011, krijgen de vaccinatie tegen hepatitis B alleen als zij behoren tot een risicogroep. Alle andere kinderen die voor 1 augustus 2011 zijn geboren, krijgen het vaccin tegen hepatitis B niet binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Wilt u uw kind toch laten inenten tegen hepatitis B? Dan kunt u terecht bij uw huisarts. Deze vaccinatie is niet gratis.

Risicogroepen hepatitis B

Dit zijn de risicogroepen die in Nederland een vaccinatie tegen hepatitis B krijgen:

  • kinderen van moeders die besmet zijn met het hepatitis B-virus;  
  • kinderen van ouders uit een land waar veel hepatitis B voorkomt;
  • kinderen met het syndroom van Down;
  • bepaalde patiëntengroepen, zoals hemofiliepatiënten (bloederziekte);
  • mensen die door hun gedrag risico lopen, bijvoorbeeld sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen;
  • medisch personeel en paramedisch personeel.

Reist u naar Afrika, Azië, Oost-Europa of Latijns-Amerika? Hepatitis B komt in deze landen veel voor. U kunt zich voor vertrek laten inenten bij uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Kosten hepatitis B-vaccinatie

Voor alle kinderen zijn de inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gratis. Voor bepaalde risicogroepen worden de inentingen meestal vergoed via de Wet Publieke gezondheid of de werkgever. Zo kunnen mannen die seks hebben met mannen en prostituees bijvoorbeeld gratis hepatitis B-inentingen krijgen via de GGD.

Vragen over hepatitis B?

Met vragen over uw eigen situatie kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Meer informatie over oorzaken en verschijnselen van hepatitis B vindt u op de website van het RIVM. Kijk voor reizigersvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Soa Aids Nederland heeft informatie op hun websites voor mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Zie ook: