Meer informatie

Wat doet de overheid om overgewicht terug te dringen?

Beweegnorm en fitnorm

De Rijksoverheid ondersteunt de campagnes van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) die aandacht vragen voor voldoende beweging:

 • 30 minuten bewegen volgens de beweegnorm

  U beweegt voldoende als u minimaal 5 dagen per week iedere dag 30 minuten matig intensief beweegt. Voor jongeren tot 18 jaar is dat 60 minuten per dag. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld wandelen, fietsen of traplopen.
 • 20 minuten bewegen volgens de fitnorm

  Als u zich aan de fitnorm houdt, werkt u voldoende aan uw uithoudingsvermogen. Volgens de fitnorm moet u 3 keer per week minstens 20 minuten zwaar intensief bewegen. Bijvoorbeeld sporten of de tuin omspitten.

Sport en bewegen in de buurt

De Rijksoverheid vind het belangrijk dat iedereen in zijn eigen omgeving veilig kan sporten, bewegen en spelen. Buurtsportcoaches moeten dit bevorderen. De Rijksoverheid geeft geld aan gemeenten om landelijk 2.900 van deze coaches in te zetten. Kijk op de website van uw gemeente als u wilt weten welke activiteiten er in uw buurt zijn.

Aandacht voor gezonde voeding

De Rijksoverheid ondersteunt campagnes van het Voedingscentrum die mensen bewust maken van gezonde voeding. Zoals:

 • De Balansdag

  Op een Balansdag let u extra op uw gewicht door minder te eten. Zo blijft uw lichaam in balans en wordt u niet zwaarder.
 • Het Na-aapje

  Kinderen apen uw gedrag na, ook op het gebied van bewegen en eten. Een gezonder kind begint bij een gezond voorbeeld. Op de website van het na-aapje krijgt u bijvoorbeeld tips hoe u het gezonde voorbeeld voor uw kind kunt zijn.

Bewuster kiezen met 1 voedselkeuzelogo

Met het voedselkeuzelogo kunt u gemakkelijker kiezen voor gezonde voedingsproducten. Producten met dit logo zijn getoetst op de hoeveelheid vetten, zout, suiker, energie en voedingsvezel. Een logo stimuleert ook producenten, supermarkten en cateraars om hun producten gezonder samen te stellen. 

Download: HTML | CSV | Excel | JSON