Meer informatie

Kan ik wisselen van zorgverzekering?

Zorgverzekering opzeggen

Uw oude zorgverzekering moet u vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet u vóór 1 februari afsluiten. U bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Overstapservice

Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Ze zeggen dan uw huidige polis voor u op als u uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Andere verzekeraar voor aanvullende verzekering

U hoeft uw basisverzekering en eventuele vrijwillige aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Als u een basisverzekering van een andere zorgverzekeraar neemt, kunt u de aanvullende verzekering bij uw huidige zorgverzekeraar houden. Of andersom.

Voor een 'losse' aanvullende verzekering kunnen wel bijzondere voorwaarden gelden. Zo kan de premie hoger zijn of de zorgverzekeraar hanteert een wachttijd. Tijdens deze wachttijd bent u wel verzekerd, maar krijgt u bepaalde kosten niet vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Acceptatieplicht zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars zijn verplicht om u voor het basispakket van de zorgverzekering te accepteren. Uw gezondheid, leeftijd of geslacht spelen dus geen rol. Dat staat in de Zorgverzekeringswet.

De wet gaat niet over aanvullende verzekeringen. Aanvullende verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht. Verzekeraars mogen zelf de premie en de vergoedingen van deze verzekeringen vaststellen. Ook kunnen ze u weigeren voor een aanvullende verzekering.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Zie ook: