Meer informatie

Waardoor kan ik Q-koorts oplopen?

Q-koorts besmetting door dieren

In Nederland veroorzaken vooral besmette melkgeiten en melkschapen Q-koorts bij mensen. Vaccinatie verkleint de kans dat dieren besmet raken en mensen besmetten. De meeste mensen lopen Q-koorts op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit.

U kunt ook Q-koorts oplopen door indirect contact met besmette geiten en schapen. De bacterie kan op kleding en schoenen zitten. Bijvoorbeeld op de kleding of schoenen van iemand die heeft geholpen bij de bevalling van besmette schapen of geiten. Als u die kleding daarna aanraakt, kunt u besmet raken.

Als u besmet raakt met de bacterie, duurt het 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) voordat de 1e ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. De meeste mensen worden ziek tussen begin maart en eind juli. Buiten deze periode is het risico op Q-koorts klein.

Q-koorts door melkproducten

Gepasteuriseerde geitenmelk, schapenmelk en koeienmelk zijn veilig. Daarin zijn bacteriën inactief gemaakt. Ook zachte en harde kazen van gepasteuriseerde melk zijn veilig.

Er is een klein risico op besmetting met de Q-koortsbacterie via rauwe melk. Daarom is het verboden om producten te maken van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven.

Q-koorts besmetting door vlees

De Q-koortsbacterie zit niet in het vlees van dieren. Toch gebeurt het soms dat de bacterie op het vlees terechtkomt. Ook bij goede hygiëne tijdens de slacht. Maar de kans daarop is minimaal. Als u vlees goed verhit voordat u het eet, loopt u geen risico op Q-koorts.

Q-koorts niet van mens op mens overdraagbaar

U kunt geen andere mensen besmetten als u Q-koorts heeft. U kunt dus gewoon naar uw werk of naar school als u zich niet meer ziek voelt. Theoretisch is het mogelijk dat Q-koorts via bloed wordt overgedragen. Daarom test de Stichting Sanquin Bloedvoorziening het bloed van donors uit risicogebieden op de aanwezigheid van de Q-koortsbacterie.

Ook tijdens een zwangerschap kan een kind niet besmet worden met Q-koorts. In zeldzame gevallen kan dit wel gebeuren tijdens de bevalling of wanneer een vrouw borstvoeding geeft.

Voor zover bekend kunt u Q-koorts maar 1 keer krijgen. Als u eenmaal Q-koorts heeft gehad, bent u lange tijd beschermd.

Risicogroepen Q-koorts

Q-koorts is een beroepsziekte. Als u veel in aanraking komt met dieren, loopt u meer risico op besmetting. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor hartpatiënten en voor zwangere vrouwen. Ook mensen met een afweerstoornis lopen extra risico.

Stichting Q-support

De stichting Q-support begeleidt en geeft advies aan:

  • Q-koortspatiënten;
  • mensen met chronische Q-koorts;
  • mensen met QVS (Q-koorts vermoeidheidssyndroom).

Daarnaast ondersteunt de stichting onderzoek naar de gevolgen en de behandeling van Q-koorts.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON