Meer informatie

Wat is de hielprik bij baby's?

Uitvoering hielprik

Uw baby krijgt geen hielprik voordat u hiervoor toestemming heeft gegeven. Een medewerker van de thuiszorgorganisatie of de verloskundige komt bij u thuis voor de hielprik. Dit gebeurt in de eerste week na de geboorte. Ligt uw baby in het ziekenhuis? Dan doet een verpleegkundige in het ziekenhuis de hielprik. Met een speciaal apparaatje prikt de medewerker in de hiel van uw baby. Een paar bloeddruppels worden opgevangen op een speciaal kaartje.

Heeft uw baby 7 dagen na de geboorte nog geen hielprik gehad? Neem dan contact op met het Regionaal Coördinatie Programma (RIVM-RCP) in uw regio.

Bloedonderzoek hielprik

In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Bijvoorbeeld een ziekte van de schildklier of bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. De ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Uitslag hielprik

Als de uitslag van de hielprik goed is, ontvangt u geen bericht. Is er een afwijkende uitslag? Dan ontvangt u binnen 4 weken na de hielprik bericht van uw huisarts. De huisarts vertelt u over de mogelijkheden van een vervolgonderzoek na de hielprik.

Soms tweede hielprik nodig

Het kan gebeuren dat de uitslag van de hielprik niet duidelijk is. Dan is een 2e hielprik nodig. Dit gebeurt meestal binnen 2 weken na de eerste hielprik. Over de uitslag van een 2e hielprik krijgt u altijd binnen 4 weken bericht.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON