Meer informatie

Vanaf welke leeftijd mag ik alcohol kopen of bij me hebben in het openbaar?

Zwak alcoholhoudende drank en sterke drank

Zwak alcoholische drank heeft een alcoholpercentage onder de 15%. Voorbeelden zijn bier, wijn, port, sherry, vermout. Maar ook mixdranken. Bij een alcoholgehalte van 15% of meer is er sprake van sterke drank.

Alleen bedrijven met een vergunning (horeca of slijterij) mogen sterke drank verkopen.

Verkoop van alcohol en legitimeren

Twijfelt de verkoper van alcohol over je leeftijd? Dan moet  de verkoper  naar je leeftijd vragen. Dit hoeft hij niet te doen als het overduidelijk is dat je oud genoeg bent. Door je te legitimeren laat je zien hoe oud je bent. Dit kan met een identiteitskaart, een paspoort of een rijbewijs.

De verkoper mag geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Doet hij dit toch, dan riskeert hij een boete. Is het overduidelijk dat de koper de drank onmiddellijk zal doorgeven aan iemand onder de onder de 18 jaar? Dan mag een verkoper de alcohol niet verkopen.

Gebruik van vals legitimatiebewijs

Jongeren mogen hun identiteitskaart niet aan elkaar uitlenen om alcohol te kopen. Een ID-kaart is persoonsgebonden. Leent een jongere wel een identiteitskaart uit? Dan is dit identiteitsfraude. Identiteitsfraude is strafbaar. Het hangt van de omstandigheden af of ook de verkoper van alcohol iets te verwijten valt.

Soms proberen jongeren zich te legitimeren met een nagemaakte ID-kaart. Is dat zo goed gedaan dat de kaart niet op het eerste gezicht als vals te herkennen is? En moet de kaart verderonderzocht worden? Dan kan het de verkoper of portier niet verweten worden.

Is de nagemaakte ID-kaart een duidelijke kopie met een andere foto eroverheen geplakt? En is het meteen duidelijk dat het om een valse kaart gaat? Dan kan het de verkoper wel worden verweten. Hij krijgt mogelijk een boete. De jongere zelf is sowieso strafbaar omdat hij identiteitsfraude pleegt.

Legitimatiebewijs onder de 25 in supermarkt

Supermarkten vragen aan iedereen die er jonger uitziet dan 25 jaar een legitimatiebewijs als die alcohol wil kopen. Dit hebben ze met elkaar afgesproken. Zo kunnen ze beter garanderen dat ze geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Bezit alcohol onder de 18 is strafbaar

Ben je onder de 18 jaar en heb je alcohol bij je op een openbare plek? Dan ben je strafbaar. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld de straat, de kroeg, een winkelcentrum of een park. Het maakt niet uit of het om zwak alcoholische drank of om sterke drank gaat. In beide gevallen ben je strafbaar. Dit staat in de Drank- en Horecawet.

Boete voor alcoholbezit alcohol onder 18 jaar

Word je betrapt met alcohol op een openbare plek? Dan loop je risico op een taakstraf of een boete.Sinds 1 januari 2014 is deze boete € 45 als je tussen de 12 en 16 jaar bent. Ben je 16 of 17 jaar? dan is de boete € 90.

Supermarkten of horecagelegenheden die alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar kunnen ook een boete krijgen. Deze boete is € 1360. Verkopen supermarkten, slijterijen of horecagelegenheden vaker alcohol aan jongeren zonder de leeftijd vast te stellen? Dan kan de burgemeester een vergunning schorsen. De burgemeester kaneen supermarkt tijdelijk (maximaal 12 weken) verbieden alcohol te verkopen. Dit kan als de supermarkt 3 keer binnen 1 jaar alcohol aan jongeren verkocht zonder de leeftijd vast te stellen.

Alcohol onder de 18 in de supermarkt

Heb je in de supermarkt alcohol bij je en ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je niet strafbaar. Dit is een uitzondering in de wet. Maar loop je naar buiten met alcohol, dan riskeer je een boete.
Wil je alcohol kopen, dan moet je bij de kassa altijd een geldig legitimatiebewijs laten zien.

De supermarkt mag geen alcohol verkopen aan iemand jonger dan 18 jaar. Doet hij dit toch, dan riskeert hij een boete. Is het overduidelijk dat de koper de drank onmiddellijk zal doorgeven aan iemand onder de onder de 18 jaar? Dan mag een verkoper de alcohol niet verkopen.

Alcohol onder de 18 in de slijterij

Onder de 18 jaar mag je alleen in een slijterij komen onder begeleiding van iemand van 21 jaar of ouder. De slijter moet jongeren onder de 18 jaar de toegang tot de slijterij weigeren. Jongeren moeten zich altijd legitimeren aan de kassa met een geldig identiteitsbewijs. De slijter mag geen alcohol verkopen aan iemand die jonger is dan 18 jaar. Een jongere die onder begeleiding van een volwassene in een slijterij is, mag wel frisdrank afrekenen.

Overtreden regels alcoholverkoop

Gemeenten houden toezicht op de geldende leeftijdsgrenzen en de vergunningsvoorwaarden voor de verkoop van alcohol. Merk je dat een ondernemer de regels rond verkoop van alcohol overtreedt? Dan kun je een klacht indienen bij de gemeente waar het bedrijf zit.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON