Meer informatie

Wat gebeurt er na mijn overlijden als ik geregistreerd ben als donor?

Soorten organen en weefsels

Niet alle organen en weefsels zijn geschikt voor transplantatie. Bij orgaandonatie gaat het om: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Er is vooral een tekort aan nieren. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, hoornvliezen, hartkleppen en bloedvaten.

Geen donor om medische redenen

In sommige gevallen kunt u om medische redenen geen donor zijn. Ook al heeft u zich geregistreerd in het Donorregister. Bijvoorbeeld als u:

  • een bloedvergiftiging (sepsis) heeft;
  • besmet bent met een virus;
  • u tot 6 maanden voor uw overlijden een tatoeage of piercing heeft laten zetten.

Orgaandonatie alleen bij overlijden in het ziekenhuis

Orgaandonatie is alleen mogelijk wanneer iemand in het ziekenhuis is overleden. Organen hebben zuurstofrijk bloed nodig om geschikt te blijven voor transplantatie. Daarom wordt de overleden donor kunstmatig beademd, waardoor het hart blijft kloppen. Hierdoor blijft zuurstofrijk bloed stromen.

Weefseldonatie kan vaak nog wel als iemand niet in het ziekenhuis overleden is.

Leeftijd voor orgaandonatie

Er is geen maximumleeftijd voor orgaandonatie. Het hart van een 80-jarige is bijvoorbeeld niet meer geschikt voor donatie. Maar deze persoon kan nog wel huiddonor zijn.

Op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting vindt u een overzicht van de argumenten voor en tegen donor worden.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Zie ook: